Παναγία Κοντελετού

Ο ναός της Κοντελετούς στο Λιβάδι έχει μεγάλη ιστορία και πέρασε από πολλές οικοδομικές φάσεις. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του ναού κτίστηκε το 1551. Στο κεντρικό κλίτος η Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αριστερά το κλίτος του Αγ. Νικολάου, στον οποίο φαίνεται να ήταν αφιερωμένος ο παλιότερος ναός, που υπήρχε όμως πριν την ανοικοδόμηση του 1551.
Αρχικά το μνημείο αυτό ήταν ένας ναός, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό και στη Παναγία Κοντελετού. Αργότερα προστέθηκε νάρθηκας και κατόπιν προστέθηκαν στη βόρεια και στη νότια πλευρά άλλοι δύο μονόχωροι ναοί αφιερωμένοι στον άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Γιώργη τον Αρφανό.
Σήμερα η Κοντελετού αποτελεί ένα από τα σπουδαία Χριστιανικά μνημεία των Κυθήρων με πολλά κειμήλια εκκλησιαστικά, αλλά και πολλά αφιερώματα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Στο προαύλιο του ναού βρίσκονται οι τάφοι του παππού και της γιαγιάς του Κλέωνα Τριανταφύλλου- Αττίκ.
Η Παναγία Kοντελετού είναι ένας από τους ελάχιστους Σταυροπηγιακούς ναούς των Kυθήρων (υπήγετο δηλ. κατ’ ευθείαν στο Oικουμενικό Πατριαρχείο).

Ο Ναός αποτελεί έναν από τους σταθμούς της Γύρας της εικόνας της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ενώ είναι ένας από τους γραφικότερους ναούς των Κυθήρων για να παρακολουθήσει κανείς τις Ιερές λειτουργίες του Πάσχα.

Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us