Εκδηλώσεις στα Αντικύθηρα

Η σημαντικότερη μέρα του χρόνου για τα Αντικύθηρα είναι το Πανηγύρι του Πολιούχου του νησιού Αγίου Μύρωνος, στις 17 Αυγούστου που εορτάζεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Για δύο ημέρες, (16 και 17 Αυγούστου), οι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες του νησιού εορτάζουν τον πολιούχο και προστάτη τους με πατροπαράδοτο κρητικό γλέντι, που περιλαμβάνει ζωντανή παραδοσιακή κρητική μουσική και χορό.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι κάτοικοι κυνηγούν αγριοκάτσικα, τα οποία μαγειρεύουν την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου στους χώρους του μοναστηριού και τα προσφέρουν στους προσκυνητές. Οι γυναίκες του νησιού ζυμώνουν ψωμί, το οποίο ψήνουν στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα που βρίσκεται στο χώρο του μοναστηριού.

Την παραμονή της εορτής τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στην συνέχεια πραγματοποιείται παραδοσιακό κρητικό γλέντι στο προαύλιο του Ναού.  Ανήμερα της εορτής, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, γίνεται η λιτάνευση της εικόνας μέχρι το σπήλαιο της ευρέσεως, όπου τελείται Αγιασμός. Το γλέντι συνεχίζεται μετά το πέρας της Λιτανείας μέχρι αργά.

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο του Λάμπρου Μάλαμα από το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα εδώ

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us