Όσιος Θεόδωρος

Το μοναστήρι του Οσίου βρίσκεται λίγο έξω από τον Ποταμό. Ο Όσιος Θεόδωρος, Προστάτης των Κυθήρων, σύμφωνα με το βίο του, γεννήθηκε στην Κορώνη μεταξύ των ετών 870-890. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Ναύπλιο, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Ή επιθυμία του να μονάσει τον έφερε στη Ρώμη και κατόπιν στη Μονεμβασία, όπου κλείστηκε σ’ ένα κελί τής εκκλησίας τής Θεοτόκου τής Διακονίας. Από εκεί ήρθε στά Κύθηρα περί το 921, όταν ή νήσος ήταν «έρημος καί άοίκητος» λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών τής Κρήτης και έμόνασε στον παλαιό χριστιανικό Ναό των άγιων Σεργίου καί Βάκχου. Το 922, στις 12 Μαΐου ο Όσιος Θεόδωρος πέθανε και λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανο του. Τρία χρόνια αργότερα, το 925, Μονεμβασιώτες έθαψαν το λείψανο του άγιου. 

Ή παλιά εκκλησία των αγίων Σεργίου καί Βάκχου ξαναχτίστηκε από Μονεμβασιώτες και αφιερώθηκε στον Όσιο Θεόδωρο. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι, το όποιο απέκτησε περιουσία, την όποια καλλιεργούσαν οι ιερωμένοι, κοσμικοί και μοναχοί.

Το χρονικό του Κυθήριου μοναχού Χειλά αποτελεί πολυτιμότατη πηγή για την ιστορία του μοναστηριού. Είναι μια έκθεση – αναφορά προς τούς Βενιέρους, ή όποια εγράφη περί το 1460. Γύρω στα 1630 ο Επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός ανακαίνισε το Ναό τού Όσιου, στον όποιο έγιναν διάφορες μετατροπές και προσθήκες.

Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us