Αντικύθηρα
Τι να δω
Κάστρο
Η αρχαία πόλη την οποία εκτιμάται ότι κατοικούσαν περίπου 800 άτομα σώζεται ολόκληρη, σε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων. Σε κάποια τμήματά της διατηρούνται τείχη ύψους 6 μέτρων. Στην τειχισμένη αρχαία πόλη που υπήρχε τα ελληνιστικά χρόνια στο βόρειο τμήμα του νησιού, πάνω από τον ορμίσκο του Ξηροποτάμου, όπου βρισκόταν το λιμάνι της σώζεται επίσης σε πολύ καλή κατάσταση ένας νεώσοικος (χώρος φύλαξης πολεμικού πλοίου) λαξευμένος ολόκληρος στον βράχο, από τους ελάχιστους στον ελλαδικό χώρο που σώζεται ολόκληρος.
Ιερό Απόλλωνος
Στο βαθύτερο σημείο του μικρού κόλπου του Ξηροποτάμου τα αρχαία χρόνια λειτουργούσε το λιμάνι της Αιγίλας. Στον χώρο αυτό σώζονται μέχρι σήμερα τμήματα τοίχων που εκτιμάται ότι ανήκαν στο ιερό ή στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, καθώς και λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο Κάστρο.
Κατά την διάρκεια εργασιών το 1880, είχε ανακαλυφθεί αφιερωματικό άγαλμα του Απόλλωνος Αιγιλιέως το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και τμήματα του ιερού του θεού, που βρισκόταν στο λιμάνι.
Ο νερόμυλος του Ανδρόνικου
Στον Ποταμό σώζεται ολόκληρος ένας νεοελληνικός νερόμυλος, ο Νερόμυλος του Ανδρόνικου, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατασκευάστηκε στις αρχές του 19 ου αιώνα και δούλευε συνήθως μόνο το χειμώνα. Σώζεται η στέρνα (χωρητικότητας 60-70 κ.μ.) την οποία τροφοδοτούσε μυλαύλακο από την πηγή του Ποταμού, και ο υδατόπυργος, χτισμένος από τρυπημένους πωρόλιθους, που συνδεόταν με μια ιδιάζουσα διάταξη διακοπής της παροχής νερού από τη στέρνα. Εκτός από το νερόμυλο, στα Αντικύθηρα υπάρχουν και πέντε ανεμόμυλοι του 19 ου αιώνα.
Ο φάρος της Απολυτάρας
Στο ακρωτήριο Απολυτάρα, στο νοτιότερο άκρο των Αντικυθήρων, βρίσκεται ο Φάρος της Απολυτάρας, που κατασκευάστηκε το 1926, εξαίρετο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος από τη θάλασσα ή περπατώντας από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τα Κατσανεβιανά ή τα Γαλανιανά. Ο Φάρος εποπτευόταν από δύναμη φαροφυλάκων μέχρι το 1987, ενώ το 2004, ύστερα από πρόταση της Κοινότητας του νησιού, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε την πλήρη συντήρηση του κτιρίου και την επανεπάνδρωσή του με φαροφύλακες, δίνοντας νέα πνοή στο σημαντικό αυτό νεότερο μνημείο.
Άγιος Μύρων
Η παράδοση και οι ελάχιστες γραπτές πηγές τοποθετούν την εύρεση της εικόνας τού Αγίου στα Αντικύθηρα από Κρήτες κυνηγούς στα τέλη του 18ου αιώνα, και ενώ το νησί ήταν ακόμα έρημο από κατοίκους. Το 1780 πολλοί κάτοικοι τής Κισάμου και των Σφακίων εποικίζουν το νησί και ό Ναός του Αγίου αποτελεί κτίσμα της ίδιας περιόδου.
Στο Ναό σήμερα μπορείτε να θαυμάσετε το τέμπλο με τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του Αγίου Μύρωνος από ατόφιο ασήμι, αληθινά κομψοτεχνήματα. Εδώ φυλάσσεται και το ιερότερο κειμήλιο του νησιού: η εικόνα του Αγίου Μύρωνος , που βρέθηκε στα Αντικύθηρα από Κρήτες, όταν το νησί ήταν έρημο.
Η μνήμη του εορτάζεται με λαμπρότητα στις 17 Αυγούστου.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης των απανταχού Αντικυθηρίων “Ο Άγιος Μύρων” θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα Αντικύθηρα.