Τοπικά προϊόντα

Τα Κύθηρα, διαθέτουν μικρή  – μη βιομηχανοποιημένη –   παραγωγή, ενώ η μη χρήση χημικών, καθιστά τα τοπικά προϊόντα τους ιδιαίτερα εύγευστα, υγιεινά , αγνά και προ πάντων  ποιοτικά.

Μέλι
Το πασίγνωστο και βραβευμένο διεθνώς Μέλι Κυθήρων επί πολλά χρόνια διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και θεωρείται από τα κορυφαία παγκοσμίως. Είναι προϊόν της μοναδικής μελισσοκομικής χλωρίδας του νησιού η οποία είναι πλούσια σε βότανα και κυρίως σε θυμάρι. Θα το βρείτε σε πολλά σημεία από ντόπιους μελισσοκόμους, ενώ έχει συσταθεί και μελισσοκομικός συνεταιρισμός που διασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.

Λάδι
Τα Κύθηρα επίσης παράγουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο. Είναι απολύτως φυσικά προϊόντα, που παράγονται από τα άνυδρα λιόφυτα του νησιού και  που παραλαμβάνονται όπως ακριβώς βγαίνουν από το ελαιοτριβείο, χωρίς καμία επεξεργασία ή πρόσμιξη. Τα τελευταία χρόνια οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και αρκετοί ιδιώτες ελαιοπαραγωγοί τυποποιούν και διαθέτουν τα εκλεκτά αυτά προϊόντα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κρασί και Τσίπουρο
Το κρασί των Κυθήρων είναι κατά κανόνα ξηρό και έχει χρώμα κόκκινο ή ξανθό. Τοπικές ποικιλίες θεωρούνται ο Πετρολανός και ο Αρικαράς. Η παραγωγή του είναι μικρή και κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Στα Κύθηρα υπάρχουν μικρά οινοποιία από τα οποία μπορείτε να το προμηθευτείτε. Το νησί παράγει επίσης γευστικό τσίπουρο το οποίο είναι η βάση του γνωστού Τσιριγώτικου ηδύποτου, της «Φατουράδας», είδους τσίπουρου εμπλουτισμένου με ζάχαρη και καννελογαρύφαλλα.

Ανθός αλατιού
Ένα από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι το αγνό και ανεπεξέργαστο Κυθηραϊκό αλάτι, (ανθός), από τα βράχια των Κυθήρων. Η συλλογή του είναι μια δύσκολη και επίπονη εργασία την οποία αναλαμβάνουν κάτοικοι των Κυθήρων. Η γεύση του απογειώνει κυριολεκτικά τις γεύσεις στα φαγητά και στις σαλάτες ενώ είναι πολύ πλούσιο σε ιώδιο.

Γευστικές δημιουργίες

Λαδοπαξίμαδα Κυθήρων
Ιδιαίτερα γευστικά είναι τα προϊόντα των παραδοσιακών φούρνων που λειτουργούν στο νησί. Ξεχωρίζει το πασίγνωστο πλέον Τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο με τις διάφορες παραλλαγές του, το οποίο φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή αιώνων. Για πολλούς είναι ανώτερο σε γεύση από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό Ελληνικό παξιμάδι. Λόγω της γεύσης του και της ποιότητάς του πωλείται πλέον και σε πολυκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής στο εξωτερικό.

Λουκάνικα Κυθήρων
Τα γευστικά τοπικά λουκάνικα του νησιού είναι χειροποίητα, δεν μοιάζουν με άλλα, ορεινής, πεδινής ή νησιωτικής προελεύσεως. και πωλούνται στα κρεοπωλεία του νησιού. Είναι ιδιαίτερα γευστικά και αποτελούν εκλεκτό τοπικό μεζέ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Αναζητήστε όλα τα ανωτέρω στα τοπικά παζάρια του νησιού στα οποία οι παραγωγοί διαθέτουν επίσης εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα καθώς και αγνά οπωροκηπευτικά προϊόντα της Κυθηραϊκής γης, καθώς και στα τοπικά καταστήματα.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us