Άγιος Ιωάννης Εν Κρημνώ

Words by

Άγιος Ιωάννης Εν Κρημνώ

Πάνω από το Καψάλι, σε ύψος περίπου 60 μ. και ανεβαίνοντας αρκετά σκαλιά, φτάνουμε στη θύρα εισόδου του συγκροτήματος, όπου εντοπίζουμε την επιγραφή ανακαίνισης της Μονής από κάποιο μοναχό Ίωαννίκιο Σανίνου το 1725. Μέσω λίθινης σκάλας μπαίνουμε σέ καμαρόσκεπη στοά μήκους 6 μ. και ύψους 2 μ. επάνω από την οποία είχε κτισθεί ξενώνας, πού χωριζόταν σε δύο αίθουσες (κελιά) και ένα μαγειρείο. Επάνω από την έξοδο της στοάς υπάρχει άλλη επιγραφή δυσανάγνωστη πού διασώζει το «εκ βάθρων» και σημαίνει την πρώτη ανέγερση. 

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο αρχικός ξενώνας κτίσθηκε γύρω στο 1600 και διέθετε 5-6 μοναχούς. Σέ επαφή με τον ξενώνα υπάρχει μικρή δεξαμενή (στέρνα). Συνεχίζοντας την ανάβαση βρισκόμαστε μπροστά σε μικρό σπήλαιο. Δεξιά διακρίνονται στη ρίζα του κρημνού θεμέλια κτίσματος, πιθανόν από τον παλαιότερο ναό του ‘Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σε συναξάριο του 1857 υπάρχει ή επιγραφή πού αναφέρει ότι στο Σπήλαιο αυτό εμπνεύσθηκε ό Άγιος Ιωάννης ό Θεολόγος την Αποκάλυψη και αναφέρεται ότι στη Μονή εορταζόταν ή Γέννηση του Προδρόμου.

Πρόσβαση: Ασφαλτόδρομος μέχρι την είσοδο του camping και μετά βατός χωματόδρομος.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us