Ναοί και Μονές των Κυθήρων

Στο βαθύ θρησκευτικό αίσθημα του Κυθήριου οφείλεται η παρουσία πολλών χριστιανικών μνημείων, ιερών προσκυνημάτων και ιστορικών εκκλησιών. Το καθένα από αυτά συνδέεται με ένα πλέγμα θρύλων και λαϊκών παραδόσεων, που αναπτύχθηκε σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων. Ανάμεσα στα μοναστήρια, εξέχουσα θέση κατέχει το προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που βρίσκεται στη θέση που ανακαλύφθηκε η εικόνα στα δυτικά του νησιού. Η Μυρτιδιώτισσα είναι η προστάτιδα των απανταχού Κυθηρίων και λατρεύεται με ξεχωριστό σεβασμό. Το νησί έχει και τους δικούς του αγίους-πολιούχους, τον Όσιο Θεόδωρο και την Αγία Ελέσσα.

Εδώ παρουσιάζονται μερικά μόνο από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία των Κυθήρων, (Ιερά προσκυνήματα και Βυζαντινοί & Μεταβυζαντινοί ναοί), καθώς στο σύνολό τους αριθμούν πολύ περισσότερα. (50 περίπου της Βυζαντινής και 300 της Μεταβυζαντινής περιόδου)*

Άγιοι Ακίνδυνοι
Άγιοι Ἀνάργυροι
Άγιος Ανδρέας
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Εσταυρωμένος
Κοντελετού
Μονή Αγίας Ελέσσας
Μονή Αγίας Μόνης
Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας
Μονή Οσίου Θεοδώρου
Ναός Αγίας Βαρβάρας
Ναός Αγίου Γεωργίου στο Βουνό
Ναός Αγίου Δημητρίου
Ναός Αγίου Ιωάννη Εν Κρημνώ
Ναός Αγίου Νικολάου Κρασά
Ναός Αγίου Πέτρου
Ναός Αγίων Αναργύρων
Ναός Αγίου Βλάσιου
Ναός Μυρτιδιώτισσας (Κάστρο)
Ναός Παναγίας Ορφανής

Ένα πλήθος μικρότερων συγκροτημάτων και μεμονωμένων ναών, διάσπαρτων σε κάθε μέρος του νησιού, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο θρησκευτικό, αλλά και ιστορικό και αρχιτεκτονικό που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us