Ἅγιοι Ἀνάργυροι στό Παλιόκαστρο

Παλαιοχριστιανικό μνημείο του 7ου αι. χτισμένο στην κορυφή του βουνού, όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα των Κυθήρων, τα άνω Κύθηρα του Θουκυδίδη. Χτίστηκε με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αρχαϊκού ναού ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Εσωτερικά και εξωτερικά του χριστιανικού ναού υπάρχουν εντειχισμένα αρχιτεκτονικά λείψανα που προέρχονται από τον αρχαίο ναό.
Μετά την ανεύρεση ανάγλυφης αφιερωματικής στήλης, θεωρείται ότι στο σημείο υπήρχε ιερός ναός των Διόσκουρων Κάστορα και Πολυδεύκη. Οι Διόσκουροι πιθανότατα μετετράπησαν στους Αγίους Αναργύρους κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Μέσα στον χριστιανικό ναό βρίσκονται και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη ενσωματωμένα υπολείμματα από κίονες μαζί με πώρινα αρχαïκά κιονόκρανα καθώς και ογκώδεις πώρινοι κυβόλιθοι και μέρος επιστυλίου με σταγόνες. Στην περιοχή υπάρχει επίσης αρχαίο πηγάδι με πώρινο στόμιο.

Στην κορυφή του βουνού, κοντά στο σημερινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρέθηκαν, μετά από ανασκαφές του Μανώλη Πετρόχειλου, τα θεμέλια ιερού ναού της θεάς Αθηνάς. Τα κοσμήματα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα που ανασκάφηκαν εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων.
Εξαιρετική είναι η θέα προς τα ανατολικά που προσφέρει η περιοχή.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us