Χαμηλή και αρχαία ελιά

Η Χαμηλή αποτελεί έναν οικισμό «φάντασμα» αφού εγκαταλείφθηκε από την τελευταία του κάτοικο στο τέλος της δεκαετίας του 80. Βρίσκεται στα ανατολικά των Κυθήρων πάνω από την παραλία Φυρή Άμμο και ανατολικά του Ιερού Ναού του Αγίου Θεολόγου. Η θέα προς τα Αντικύθηρα, την Κρήτη και τα Κοφνίδια είναι υπέροχη.
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα μνημείο της φύσης. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα δέντρα των Κυθήρων και συγκεκριμένα μια ελιά δεκάδων αιώνων. Ο κορμός του δένδρου στο έδαφος ξεπερνάει τα 10 μέτρα, αλλά τα κλαδιά του συρρικνώνονται συνεχώς εδώ και δεκαετίες, εξ αιτίας της συνεχούς μείωσης των βροχών. Στην περίφημη κουφάλα του γέρικου δένδρου, στην οποία ανεβαίνει κανείς με πέντε πέτρινα σκαλιά, χωρούν άνετα 4-5 άτομα ενώ η  παράδοση αναφέρει ότι κάτω από τα κλαδιά του δένδρου μπορούσαν να σκιάζονται 200 πρόβατα. Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου Δημάρχου Κυθήρων Αρτέμη Καλλίγερου.

Η περιοχή ενδείκνυται για περπάτημα καθώς ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει και επίσκεψη στον όμορφο ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.
Η πρόσβαση στην περιοχή της Χαμηλής γίνεται με χωματόδρομο που ξεκινάει από τον δρόμο που οδηγεί στο ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Από τον ερειπωμένο οικισμό και μέχρι την αρχαία ελιά υπάρχει μονοπάτι μήκους περίπου 500 μέτρων.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us