Σηματοτηλέγραφος (Σηματόρειο)

Κοντά στο φάρο του Μουδαρίου στον Καραβά βρίσκεται το ερειπωμένο κτήριο που στεγαζόταν ο Σηματοτηλέγραφος της εποχής, (αρχές του 20ου αιώνα), μαζί με το Σηματώρειο το οποίο χρησιμοποιούσαν για να ανταλλάσσουν μηνύματα με τα πλοία που περνούσαν από τα στενά.

Σύμφωνα με μία αναφορά του Ι.Π.Κασιμάτη το έργο ολοκληρώθηκε το 1903 και το κόστος του κατέβαλε η  Βρετανική υπηρεσία φάρων. Το κτήριο κατασκευάστηκε από ντόπια πέτρα ασβεστόλιθου, ενώ δεν είναι γνωστός ο τρόπος κατασκευής της οροφής, η οποία έχει καταστραφεί. Σήμερα ο μεγάλος μεταλλικός ιστός του Σηματοτηλέγραφου είναι σκουριασμένος και πεσμένος στο δάπεδο ενώ διάφορα τμήματα του μηχανισμού βρίσκονται στο έδαφος σε κομμάτια. Από την βόρεια πλευρά του φάρου ξεκινάει βατός χωματόδρομος που οδηγεί στο σηματόρειο.

Σημειώνεται ότι το κτήριο και ο ιστός του είναι τα μοναδικά που διασώζονται σε καλή σχετικά κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια αξιόλογη διάλεξη-ανάλυση από τον ακαδημαϊκό Μανώλη Κορρέ για  την λειτουργία αυτού του κτηριακού συγκροτήματος με τίτλο «Η ανάπτυξη της Τηλεγραφίας και ο σηματοτηλέγραφος των Κυθήρων» μπορείτε να δείτε εδώ.

Πρόσβαση: Από το χωριό Καραβάς με τσιμεντόδρομο και στη συνέχεια με βατό χωματόδρομο.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us