Μέσα Βούργο (BORGO SERATO)

Στους πρόποδες του Ενετικού κάστρου της Χώρας υπάρχει ένας οικισμός που ονομάζεται Κλειστό Βούργο, ή Μέσα Βούργο. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού που κατοικούσε εντός του φρουρίου τον 16ο αιώνα, οι κάτοικοι απλώθηκαν γύρω από το κάστρο. Έτσι δημιουργήθηκε ο συνοικισμός του Βούργου, που από τα μέσα του 16ου αι. τειχίστηκε με ένα εξωτερικό καστρότοιχο που κατέληγε στα τείχη του Φρουρίου. Το Βούργο κατά το 16ο-19ο αι. έσφυζε από ζωή έχοντας μάλιστα 4 ενορίες.
Η περιοχή αποτελεί ένα ανοιχτό αρχαιολογικό μνημείο καθώς δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία μεταβολή από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Οι ναοί του Κλειστού Βούργου είναι ιδιωτικοί και διαθέτουν εξαίρετα δείγματα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών τοιχογραφιών της Κρητικής Σχολής. Οι πιο πολλοί από αυτούς διατηρούνται και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Σημαντικότεροι είναι ο Άγιος Γιώργης τού Καλούτση, ο Άγιος Δημήτριος, ο  Άγιος Φίλιππος και η Αγία Τριάδα.

Η περιοχή εκτός του αρχαιολογικού της ενδιαφέροντος διαθέτει και πολύ όμορφα τσιμεντόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια τα οποία οδηγούν στις εκκλησιές. Επίσης η περιοχή προσφέρει υπέροχη θέα στον οικισμό της Χώρας και του Καψαλίου.
Στο τέλος του μονοπατιού που οδηγεί στους ναούς του Βούργου, βρίσκεται ένα εξαιρετικό σημείο για παρατήρηση καθώς και για ρομαντικές παρέες που ονομάζεται “Πέζουλας”.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us