Αγίας Πελαγίας στην Φελωτή

Ένας από τους σπηλαιώδεις ναούς των Κυθήρων. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια των Κυθήρων, κάτω από το βουνό της Αγίας Ελέσας. Ο δρόμος προς την περιοχή ξεκινά λίγο πριν την είσοδο στη Χώρα, ενώ η πρόσβαση στο ναό είναι σχετικά εύκολη. Είναι ένας από τους τρεις ναούς, που είναι αφιερωμένοι στην αγία αυτή στα Κύθηρα, της οποίας οι ναοί ήταν πάντα κοντά στη θάλασσα.  Ο ναός καταλαμβάνει τη μισή έκταση του σπηλαίου, από την οροφή του οποίου στάζει νερό που συγκεντρώνεται σε πήλινες λεκάνες. 

Ο ναός μαρτυρείται το 1669 σε σχετική απογραφή, και γιορτάζει το Μάϊο και τον Οκτώβριο. Κοντά στο εκκλησάκι είναι οι τοποθεσίες Κακόπλακα, Λουλούδι και Κάτεργο με τις φυσικές γούρνες όπου οι αλατσάδες μαζεύουν το περίφημο αλάτι των Κυθήρων κατά την περίοδο της συγκομιδής. 

Στη γιορτή της αγίας παλιότερα συνέρρεε  από το προηγούμενο βράδυ μεγάλος αριθμός κατοίκων κυρίως από το χωριό Δρυμώνας, αλλά και τους γύρω οικισμούς και γινόταν ολονύκτιο πανηγύρι. Αργότερα την παράδοση της πανήγυρης του ναού συνέχισαν και οι κάτοικοι από τη Χώρα. 

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο, δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο και έχει μόνο φυσικό φωτισμό.

Πρόσβαση: Από το χωριό Χώρα (Κύθηρα), με ασφαλτόδρομο και μετά με χωματόδρομο. (Συστήνεται χρήση υψηλού αυτοκινήτου, (SUV), ή 4Χ4)

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us