Κυπριωτιάνικα, (Δρυμωνάρι)

Τα Κυπριωτιάνικα είναι ένα όμορφο, σχετικά ορεινό χωριό των Κυθήρων. Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός υψηλού λόφου που βρίσκετε στο κέντρο του νησιού. Τα σπίτια του είναι χτισμένα έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμικά μοναδικές εναλλαγές τοπίων.
Στην κεντρική Πλατεία του χωριού, την γνωστή στους ντόπιους ως “Τσιγκούρα”, ένα παλιό αρχοντικό θυμίζει πως κάποτε αυτή η πλατεία έσφυζε από ζωή. Γύρω από την “Τσιγκούρα” βρίσκονται αρκετά σπίτια, τα περισσότερα ακατοίκητα, με εμφανή πάνω τους τα σημάδια του χρόνου.
Ένας καταπράσινος κάμπος βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου με ποταμάκι που τρέχει τους χειμερινούς μήνες και γύρω του πολλά περιβόλια. Στους ντόπιους είναι γνωστό ως “Κουμούνα”, μέρος δηλαδή με πολλά πηγάδια που είναι γεμάτα με νερό όλο το χρόνο. Εδώ υπάρχει ακόμα το Καμάρι, ένα ακόμα βρυσικό πηγάδι σε μορφή παραδοσιακού κτίσματος, (καμάρα), με πλύστρες γύρω γύρω όπου οι νοικοκυρές στο παρελθόν έπλεναν τα ρούχα.

Η πορεία των νερών του ποταμιού της Κουμούνας οδηγεί σε ένα δύσβατο λαγκάδι στο οποίο κυλούν τρεχούμενα νερά με μικρούς καταρράκτες, το οποίο σε κάποιο σημείο ενώνεται με άλλα δύο, (Τριλάγκαδο), καταλήγοντας  στη βρύση των Μητάτων.

Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Follow us